Wat heb je nodig tijdens trainen vanaf de grond.

Op deze pagina vind je de materialen wat je nodig heb tijdens grondwerk.

De volgende benodigdheden heb je nodig

  • Kaptoom
  • Zweep
  • Grondwerkteugel of teugels met clipje
  • Beloning brokjes/snoepjes
  • Buidel/heuptasje.

Kaptoom:

Je hebt verschillende kaptooms op de markt. En op deze pagina vertel ik jullie met welke kaptoom fijn is, en welke niet mijn voorkeur heeft ( uiteraard ben je vrij in het kiezen van de materialen die je graag zelf wilt gebruiken).

De kaptoom moet goed kunnen aansluiten om de neus heen zonder te strak te zitten, maar mag ook zeker niet te los.

 

Zelf vind ik een kaptoom met een niet al te brede neusriem erg fijn. Ook heb ik liever geen bont bij de neusriem, dit omdat dan de ophouding niet helemaal door komt, en deze vaak erg breed zijn.

Er bestaan ook kaptooms met een ketting door de neusriem deze vind ik niet fijn voor het paard omdat ze nogal hard en scherp zijn.  

Bij mijn eigen paarden gebruik ik de anatomische kaptoom van Human&Horse Academie van Greetje Hakvoort. Deze zijn goed zacht onderlegd en sluiten ook goed aan.

 

Zelf werk ik graag met de kaptoom van ByBaukje.nl zei maakt ze op maat en van biothane deze zijn zacht onderlegd en sluiten goed aan. Deze kaptoom gebruik ik vaak bij nieuwe lesklanten die nog geen eigen kaptoom hebben.

De micklem met neusring is ook een erg fijne hoofdstel om te gebruiken met grondwerk. Deze kaptoom heb ik zelf ook gebruikt.

 

Naast deze kaptooms zijn er nog meer verschillende op markt.  Elk paard heeft een eigen pasvorm en kijk dus goed wat bij jouw en je paard het beste past.

 

Hieronder zie je een aantal foto’s van kaptooms welke ik fijn vind en welke niet.

Kaptoom human & horse bridle                                            Katoom/halster met bont.

Kaptoom met ketting.                                                           Kaptoom van biothane gemaakt door bybaukje.nl

 

Teugels met clipjes/grondwerkteugel:

Ik zelf werk graag met de grondwerkteugel van Bybuikje.nl. Dit zijn fijne dunne teugels met aan 1 kant een clipje wat je makkelijk aan het ringetje van je kaptoom kan vast maken.  Ook is het makkelijk met wisselen als je een ander ringetje wilt gebruiken.  Voordeel met 1 clipje is dat het ander clipje niet onder het zand komt te zitten of dat je er verongeluk op gaat staat.  Met in de grondwerk positie heb je aan een teugel/lijn met 1 clipje genoeg. 

zodra je naar de werk aan de hand positie gaat kan je gewone teugels gebruiken met clipjes.  Zo gebruik ik een teugel van Bybuikje. voor op de neusriem en gewone teugels voor mijn bit. (als ik met kaptoom en bit werkt). Als je met 2 teugels wilt werken tijden het werk aan de hand, is het handig om 2 verschillende kleuren teugels te nemen. Zodat je weet welke de teugel op de neus is, en welke teugels aan het bit zitten.

 

Je kan ook een leadrope gebruiken, maar dan heb je wel veel touw in je handen. Ik zelf vind het fijn om zo min mogelijk touw/teugel in mijn handen te hebben.  Zodat ik zoveel mogelijk kan voelen.

Ook hier zijn verschillende soorten op de markt, kijk vooral wat goed bij jouw past.

 

Zweep:

Je hebt net als me kaptooms verschillende zwepen op de markt. Tijdens het grondwerk is het fijn als de zweep minimaal 1 meter lang is. Liefst zie ik rond de 1.10/1.20 of zelf 1.30 afhankelijk van hoe groot je paard is. Je kan ook een kleine menzweep gebruiken. Maar deze kan soms wat te lang zijn.

 

De zweep moet beetje flexibel zijn. Denk hieraan een dunne dressuurzweep of zweep van bamboe.  Zelf heb ik 2 zwepen van bamboe.(Deze zijn alleen lastig te verkrijgen)  Je kunt ook een lange stevige dunne tak gebruiken uit het bos, of een wilgentak.

Beloning brokjes/snoepjes

Ik werk graag met beloning in de vorm van wat lekkers voor het paard. Mijn voorkeur gaat uit naar gezonde beloningen zoals gezonde snoepjes of zijn eigen brok (wat je van zijn dagelijks voer afhaalt). Je kan ook een vitamine brokje gebruiken.

Merken die ik fijn vind zijn vitalbix healty treats, pavo vital, pavo healty treats of gewoon het eigen voer van het paard. 

Kijk goed naar je paard, sommige paarden worden erg happig. Bij sommige paarden werk een klopje of ander manier van beloning prima. 

Beudeltasje/beentas.

Om de beloning brokjes in te doen gebruik ik zelf graag een beentas van canavas of een buideltas. Zo blijven je kledingzakken schoon en gaan paarden minder snel je zakken afstruinen omdat ze ruiken dat er wat lekkers in heeft gezeten.