Wat is Dressuurmatig trainen vanaf de grond                ( Human& Horse Methode, Academische rijkunst.)

Je hebt verschillende soorten methodes/manieren om je paard vanaf de grond te trainen. Op deze pagina beschrijf ik de manieren die ik gebruik en geleerd hebt tijdens mijn opleiding aan de Human&horse Academy.

Academische Rijkunst. 

Academische Rijkunst is het opleiden van je paard wat gericht is op het fysieke en mentale gedeelte van je paard.  Naast correct training is ook (stal)management en voer erg belangrijk voor de ontwikkeling van het paard.

Het dressuurmatig trainen vanaf de grond is bedoeld om je paard sterker, soepeler en meer in balans te krijgen. Hierdoor kan het paard het gewicht van de ruiter beter dragen. Bij jonge paarden is het een goede voorbereiding voor het rijden.

Het paard heeft minder kans op overbelasting, slijtage en blessures tijdens het trainen.

Elke oefening heeft zijn eigen aanleerfase, en dit kan per paard/combinatie verschillen.

 

In de Academische Rijkunst heb je 3 onderdelen in het dressuurmatig trainen vanaf de grond. Namelijk Grondwerk, Werken aan de hand en longeren zonder hulp van hulpteugels.

Ik kan jou begeleiden in grondwerk, longeren en werk aan de hand. Ik maak geen gebruik van hulpteugels.

 

Grondwerk: Tijdens grondwerk loop je achteruit, zodat je het hele paard kan zien en daarvanuit beter kan begeleiden.  Deze positie wordt ook wel de basis positie genoemd. Vanuit deze positie leer je het paard de basis oefeningen.

Longeren: Tijdens het longeren sta je in de longeer positie. Je paard 'cirkelt om je heen. Longeren is niet alleen maar je paard leren rondjes om je heen lopen. Ook met longeren kan je meer draagkracht of verzameling vragen aan je paard. Maar ook te laten strechten ( 1 van de basis oefeningen vanuit het grondwerk).  Met longeren leer je je paard nog meer op zijn eigen benen lopen.

 

Travers tijdens longeren                                                          strechten/hals laten zakken aan de longe

 

Werk aan de hand: Tijdens werk aan de hand loop je mee met je paard. Je kan zowel aan de binnenkant als buitenkant van je paard lopen. Voordeel van werk aan de hand is dat je eventueel met 2 teugels je paard wat beter kan begeleiden waardoor je de basis oefeningen nog meer kan verfijnen. Dit kan ook met een enkele teugel en bitloos.

Deze positie kan ook helpen bij het aanleren van basis oefeningen.

Bijvoorbeeld: Stanley van mij vond de schouder binnenwaarts aanleren tijdens de grondwerk positie heel lastig, deze oefening heb ik dus eerst vanuit de werk aan de hand positie aangeleerd.