BLOG 1: Het positieve effect op het dressuurmatig trainen vanaf de grond bij Stanley.

In 2017 is er bij Stanley artrose in zijn beide voorbenen (kogel gewricht) ontdekt door de dierenarts. Dit kwam mij tot besef dat ik Stanley meer moest leren bewuster te worden van zijn lichaam en meer gewicht op achter zou moeten plaatsen tijdens de trainingen. Zodat zijn voorbenen minder belast worden.

 

Met rijden was Stanley altijd erg sterk en had hij moeite met nageven, stelling en buiging en impuls. Hij liep erg op de voorhand.

Voordat ik nog bewuster ging trainen vanaf de grond. Had ik zo af en toe al les in grondwerk (academisch rijkunst) 

 

Ik ging mij nog meer verdiepen in het trainen vanaf de grond. Helaas stopte mijn grondwerk instructrice met les geven en kwam ik bij mijn huidig instructrice terecht waar ik nu al ruim 4 jaar les van heb.

 

Door haar ben ik ook zelf de opleiding tot instructrice gaan volgen bij Human&Horse Academey zodat ik ook mensen met hun paard(en) kan helpen.  Wat niks is mooier dan leren mens en paard te leren 'dansen' samen.

Door deze manier van trainen wordt je paard bewuster van zijn lichaam, doordat het paard mee gaat denken in de oefeningen gaat hij de juiste spieren gebruiken. Waardoor vet verbanding omslaat in spier aanmaak en daardoor je paard sterker en soepeler wordt.

 

Zijn rugspieren gingen ook beter ontwikkelen door het vele grondwerk. Waardoor mijn zadel een bates dressage zadel verschillende keren aangepast moest worden. Zo gingen we van een rode kopijzer/boom naar een paarse kopijzer/boom. Stanley mag niet breder worden anders moet ik een nieuw zadel.

Stanley heeft  minder last van zijn gras/hankbuik, Door dat hij meer zijn buikspieren aan moet spannen ontwikkeld hij betere buikspieren en rugspieren.  

 

Stanley had altijd een vrij zware hals en door de trainingen is ook zijn hals stuk verbeterd met minder vetopslag.

2018: harde manenkam, vet rondom de hals.                

2020: zachtere manenkam, en minder vet rondom de hals, beter spierontwikkeling.

Stanley 2017:

dikke/bolle buik, dikke hals en meer vet rondom de spieren. 

 

Stanley 2020:

minder dikke/bolle buik en strakkere buikspieren

minder dikke hals en minder vet.

Voordeel van vanaf de grond trainen is dat jij als ruiter er niet op zit.  Je belemmert je paard niet tijdens het trainen. Daardoor had Stanley alle ruimte/vrijheid om te kunnen ontwikkelen op zijn manier en zijn tempo.

Vanaf de grond trainen heeft Stanley niet alleen lichamelijk geholpen maar ook geestelijk. Stanley is veel meer meewerkend ook onder het zadel.  Met rijden was hij stug in de hand en liep hij extreem veel op de voorhand, dit is loop de jaren veel minder geworden en loopt hij steeds beter omdat hij nu ook leert onder het rijden meer zijn gewicht op de achterhand te plaatsen.

 

Stanley is nu 22 jaar en verbeterd nog steeds. Ik ben ook heel erg trots op Stanley mijn soulmate.